Tuesday, June 2, 2020

BOTOVI - SCENARIO

Postoje neki scenariji koji svojom složenošću i sadržajem prosto prevazilaze mogućnosti za realizaciju. Uprkos tome što se kao profesionalni pisac trudim da pišem scenarije koji mogu da se realizuju jer na kraju krajeva scenario nije ništa drugo do repromaterijal za nastanak filma i nema mnogo smisla ako nekada ne bude ekranizovan, ponekad se desi da se vrlo brzo ispostavi kako neki tekst naprosto nema mnogo šansi da se nađe na ekranu.




Jedan od njih je i scenario za celovečernji igrani film BOTOVI. Inspirisan najpre serijom Disneyevih animiranih filmova WRECK IT RALPH koji se bave pokušajem da se naratizuju elementi kompjuterskih igara i interneta i da im se da neka vrsta personalnosti, da se od dela softvera pretvore u ličnosti, a potom i zaintrigiran jednim filmom koji još nije izašao a to je FREE GUY čija je premijera odložena zbog pandemije COVID-19, odlučio sam da napravim priču o ratovima na socijalnim mrežama koje za političke interese vode ljudi sakriveni iza lažnih identiteta tzv. botovi.

Istovremeno želeo sam da se pozabavim temom identiteta kroz stereotipe koji se kreiraju prilikom nastanka tih lažnih naloga i činjenicom da i ti stereotipi imaju svoju konzistentnost i da oni neumitno imaju vlastite zakonitosti koje njihovi "kontrolori" krše onda kada njihovi nalogodavci imaju neke druge potrebe.

Žanrovski, ovaj film bih definisao kao avanturističku bajku, sa elementima naučne fantastike i zdravom dozom nečaga što od milja zovem "srpski treš". Želeo sam da to bude nekakav film koji bi se dopao ljubiteljima autora kao što su Srđan Dragojević ili Terry Gilliam, i u tom smislu ga vidim kao izuzetak u svom dosadašnjem radu.

Ako je već teško da u ovom trenutku vidimo ovaj film, onda barem možemo da čitamo kako je zamišljen. Nadam se da će vam ovo biti zanimljivo.


BOTOVI

No comments:

Post a Comment